Log Yönetimi Nedir ve Neden Önemlidir?

Log Yönetimi Nedir?
Günümüz dünyasında çoğu işletme, bulutta, birden çok bulut ortamında veya bulut ve şirket içi ortamlarda dağıtılmış uygulamalara sahiptir. Bu uygulamalar ve üzerinde çalıştıkları sistemler, büyük miktarda Log üretir ve tek bir log yönetimi çözümünde merkezileştirilmezlerse hızla bir yük haline gelebilir. Log yönetimi, log kayıtlarını toplama, ayrıştırma, depolama, arama ve veri görselleştirmeleri aracılığıyla eyleme geçirilebilir hale getirme sürecidir. Log kayıtları, düzgün bir şekilde yönetildiğinde ekiplerin sorunları belirlemesine, tehditleri tespit etmesine ve bunları daha hızlı düzeltmesine yardımcı olabilir.

Bir log yönetimi çözümü uygulamanın ilk adımı, log kayıtlarınızın ne için kullanacağınızı belirlemektir. İşte kendinize sormanız gereken bazı ilk adım ​​soruları şunlardır:

  • Neler kaydedilmelidir? Uygulamalarınızı izlemek, hata ayıklamak ve sorun gidermek için log kayıtlraınızı kullanıyorsanız, büyük olasılıkla olayları ve hataları günlüğe kaydetmek isteyeceksiniz. Güvenlik ve siber olay müdahalesi için log kayıtlarınızı kullanıyorsanız, kimlik doğrulama ve yetkilendirme isteklerini de günlüğe kaydettiğinizden emin olun.
  • Ne kadar veri girişi yapacaksınız? Bir kuruluş, büyük hacimli depolama gerektiren günde binlerce log kaydı biriktirebilir. Bir SaaS log kayıt yönetimi çözümü kullanmak buna uyum sağlayabilir ve hacminizde ani bir artış olsa bile log kayıtlarının yakalanmasını sağlamak için kolayca yukarı ve aşağı doğru ölçeklenebilir.
  • Log kayıtları ne kadar süreyle saklanmalıdır? Log kaydı saklama ihtiyaçları, log kayıtlarınızı ne için kullandığınıza, yayın döngülerinizin ne kadar sürdüğüne, uyumluluk gereksinimlerini karşılamanız gerekip gerekmediğine ve daha fazlasına bağlı olarak bir kuruluştan diğerine değişir. Log kayıtlarını uyumluluk için belirli bir süre tutmanız gerekiyorsa, bunları aramak, veri görselleştirmeleri gerçekleştirmek vb. için erişmeniz gereken süre boyunca log kayıt yönetimi kullanıcı arayüzünde saklamayı düşünün.

Şirket içi ve bulut tabanlı log kayıt yönetimi çözümleri. Neyin günlüğe kaydedileceğini belirledikten sonraki adım, ne tür bir çözüm kullanılacağını belirlemektir. Genel olarak iki seçeneğiniz vardır: log kayıtlarını şirket içinde depolamak veya bulut ve üçüncü taraf SaaS çözümlerinden yararlanmak. Şirket içi kaynakları kullanmanın, yöneticilere sistem üzerinde tam kontrol verme gibi kendi avantajları vardır. Ayrıca dahili olarak sahip olunan log kayıtları tutar, böylece bir bulut sağlayıcısından kaynaklanan herhangi bir kesinti veya veri ihlali dahili log kayıtlarını etkilemez.

Log Yönetimi Neden Önemlidir?
Hızlı tempolu bir ortamda Log yönetimi, mühendislerin hatalar ile güvenlik açıklarını hızlı ve etkili bir şekilde algılamasını sağlar. Bazen gözden kaçsa veya operasyon ekibinin tek sorumluluğu olarak kabul edilse de geliştiriciler, operasyonlar ve güvenlik mühendisleri tarafından kullanılan merkezi bir log yönetimi çözümüne sahip olmak, daha dayanıklı ve güvenli uygulamalar oluşturmanıza ve sürdürmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca uyumluluk gereksinimlerini karşılamanıza ve güvenlik sorunlarını müşteri veya işletmeyi etkileyen olaylar haline gelmeden önce belirleyip çözmenize yardımcı olabilir.

Etkili log kayıt yönetimi, hata algılamayı nasıl iyileştirir?
Herhangi bir geliştirme ekibi için, hataları üretime geçmeden önce yakalamak, yazılım güvenilirliği için kritik öneme sahiptir. Geliştirme ve test aşamasında log yönetimi, küçük ve büyük projelere sahip ekiplere fayda sağlar, çünkü bu günlüğe kaydedilen olaylar birim testi sırasında gözden kaçan hataları yakalayabilir. Geliştiricilerin standart otomasyon araçlarını kullanarak temel bir log kaydı çözümü uygulaması nadir değildir. Yerli araçlar faydalı olabilir, ancak mevcut iş uygulamalarını oluşturması ve sürdürmesi gereken geliştiriciler için uzun saatler sürer. Kurumsal ortamlarda, geliştiriciler için kullanıma hazır birkaç araç mevcuttur, ancak log kaydı için birden çok araç kullanmak, günlük dosyası girişlerini çeşitli konumlarda parçalayabilir. Uygulamaları etkin bir şekilde izlemek ve analiz etmek için, geliştiricilerin genel resmi değerlendirebilmesi için birkaç olayı bir araya getiren merkezi bir çözüm gereklidir.

Log yönetimi, güvenlik yanıt süresini nasıl iyileştirebilir?
Uzaktan çalışmadaki artış, etkili log kaydı talebini de artırdı. Örneğin, Coronavirus pandemisi nedeniyle evde işgücünün genişletilmesi, bazı kurumsal ortamlarda log girişlerini %10,000 oranında artırdı (kaynak: devops.com). Altyapı ve uygulamaların güvenliği için erişim isteklerinin, yetkilendirme hatalarının, başarılı yetkilendirmenin ve kullanıcı davranış kalıplarının izlenmesi gereklidir. Evden çalışan ve buluttaki kurumsal altyapıya bağlanmak için kendi cihazlarını kullanan daha fazla çalışanla, gölge BT birincil endişe kaynağıdır. Bu ortamlarda, şüpheli etkinliklerin tespit edilebilmesi için günlük yönetimi önemlidir.

Ani Coronavirus kapanmalarıyla birlikte BT ekipleri, geliştiricilere ve diğer çalışanlara hızlı bir şekilde uzaktan ağ bağlantısı sağlamaktan sorumluydu. Dağıtım ardışık düzeni artık şirket içinde gerçekleşen bir süreç değildir. Artık geliştiricilerin ve operasyon çalışanlarının uzak konumlardan hızla devreye alması gereken bir süreç. Doğru şekilde uygulanan log kaydı yönetimi, bu komut dosyalarına, araçlara ve altyapıya erişimi olan herkesin yetkilendirilmesine yardımcı olur ve anormalliklerin daha hızlı tespit edilmesini sağlar.

Sonuç Olarak;
Log kaydı yönetimi, herhangi bir teknoloji organizasyonu için önemli bir araçtır. Loglarınızı merkezileştirmek, uygulama hataları, güvenlik ihlalleri ve daha fazlası için ortalama algılama sürenizi (MTTD) ve ortalama çözüm sürenizi (MTTR) iyileştirmenize yardımcı olabilir. Bir çözüm seçerken loglarınızı ne için kullanacağınızı, ne kadarını günlüğe kaydedeceğinizi, karşılamanız gereken uyumluluk gereksinimleriniz olup olmadığını ve sizin için en iyisinin yerinde veya bulut tabanlı bir araç olup olmadığını düşünmekte fayda vardır. Okuduğunuz için Teşekkür ederim

 

 

 

About The Author

Reply