Su Tesisine Uzaktan Saldırıyla Suçlanan Adam

Bir adam, California’da bir kasabanın su arıtma tesisinin IT altyapısını kasıtlı olarak sabotaj yapmaya teşebbüsle suçlanmıştır.

Rambler Gallo, 53 yaşında, Tracy, California’da yaşayan ve Massachusetts merkezli bir şirket için çalışmıştır. Şirket, San Francisco’ya yaklaşık 60 mil uzaklıktaki Discovery Bay’deki su tesisini işletmek için sözleşme yapmıştır.

Gallo, 2016’dan 2020’ye kadar şirketin enstrümantasyon ve kontrol teknisyeni olarak çalışmıştır. Bu görevi, tesisin işlemlerini kontrol etmek için kullanılan bilgisayar sistemlerinden sorumlu olmasını içermiştir ve bu tesis yaklaşık 15.000 kişiye hizmet vermektedir.

Adalet Bakanlığı’na göre, Ocak 2021’de istifa ettiğinde Gallo, eski işvereninde çalışırken önceden kurduğu bir yazılım aracılığıyla tesisin bilgisayar sistemine uzaktan erişim sağlamıştır.

Sonrasında, su arıtma tesisinin bilgisayar ağı yönetiminde kullanılan kritik yazılımı kaldırmak için bir komut göndermiştir. Adalet Bakanlığı, bu yazılımın su basıncı, filtrasyon ve kimyasal seviyeler dahil olmak üzere tüm su arıtma sistemini koruduğunu iddia etmiştir.

Neden böyle bir eylemde bulunduğu net değildir, ancak eski işverenine karşı bir husumetin mümkün olduğu veya eylemlerinin sonucunun ne olduğu bilinmemektedir.

Ancak Gallo, bir korumalı bilgisayara zarar vermek amacıyla program, bilgi, kod ve komut iletimi suçlamasıyla suçlanmıştır. Eğer suçlu bulunursa, 10 yıl hapis cezası ve 250.000 dolar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Bu olay, 2016’da benzer bir olayı akla getiriyor. Tehdit aktörleri, güncellenmeyen operasyonel teknoloji sistemlerinden ve zayıf iç güvenlikten faydalanarak 2.5 milyon finansal kayda erişmiş ve su kaynağını değiştirmeye çalışmışlardı.

Florida’daki Oldsmar şehrinde 2021’de meydana gelen daha yeni bir olay, başlangıçta bir kişinin uzaktan saldırısı olarak rapor edilmiş ve kişinin suya sodyum hidroksit (kaustik soda) miktarını neredeyse 100 kat artırmaya çalıştığı anlaşılmıştır. Ancak daha sonra bu olayın sadece bir çalışan hatası olduğu ortaya çıkmıştır.

About The Author

No Responses

Reply