Fidye Saldırılarından Korunmanın 7 Adımı

Fidye yazılımı söz konusu olduğunda öncesinde ve sonrasında  yapılması gerekenler vardır.

1)Fidyeyi ödemeyin. Bu sadece saldırganları teşvik  ve finanse eder. Fidye ödense bile, dosyalarınıza tekrar erişim kazanabileceğinizi garanti etmiyoruz.

2)Etkilenen dosyaları bilinen iyi bir yedekten geri yükleyin. Dosyalarınızın bir yedekten geri yüklenmesi, verilerinize yeniden erişmenin en hızlı yoludur.

3)Bir e-postayı, telefon görüşmesini, kısa mesajı veya anlık mesajı cevaplarken kişisel bilgi vermeyin. Kimlik avcıları, çalışanları kötü amaçlı yazılım yüklemeleri için kandırmaya veya BT’den olduğunu iddia ederek saldırılar için istihbarat kazanmaya çalışacaklar. Siz veya iş arkadaşlarınız şüpheli çağrılar alırsa BT departmanınızla bağlantı kurduğunuzdan emin olun.

4)İyi bir virüsten koruma yazılımı ve güvenlik duvarı kullanın. Güçlü bir güvenlik duvarı kullanmak ve güvenlik yazılımınızı güncel tutmak önemlidir.

5)Posta sunucularınızda içerik taraması ve filtreleme kullanın. Gelen e-postalar bilinen tehditlere karşı taranmalı ve tehdit oluşturabilecek herhangi bir ek türünü engellemelidir.

6)Tüm sistemlerin ve yazılımın ilgili yamalar ile güncel olduğundan emin olun. Güvenliği ihlal edilmiş web sitelerinde barındırılan yazılımlar veya kodlar, kötü amaçlı yazılım yaymak için yaygın olarak kullanılır. Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için hassas yazılımların düzenli olarak kontrol edilmesi ve güncellenmesi gerekir.

7)Seyahat ediyorsanız, özellikle genel kablosuz İnternet kullanacaksanız BT departmanınızı önceden uyarın. Herkese açık Wi-Fi’ye erişirken güvenilir bir Sanal Özel Ağ (VPN) kullandığınızdan emin olun.

Fidye yazılım suçluları genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere saldırır. Diğer siber saldırılar arasında, fidye yazılımı yukarıda belirtilen çözümlerle kolayca çözülebilecek bir suç eylemidir.

Güvenli günler dileğiyle.

About The Author

Reply