ABD, İran’ın Tankerleri Hedeflemek İçin Kullandığı Veri Tabanına Saldırdı

The New York Times, ABD’nin Haziran’da İran’ın İslam Devrim Muhafızları Birliği’nin Körfez’deki petrol tankeri saldırılarını planlamak için kullandığı bir veritabanına karşı gizli bir siber saldırı düzenlediğini bildirdi.

ABD’li yetkililerden alıntı yapan gazete, 20 Haziran saldırısının İran’ın paramiliter kuvvetinin Körfez’de deniz taşımacılığını hedefleme kabiliyetini azalttığını söyledi. İran’ın hala bilgi almaya ve askeri haberleşme ağlarını yeniden başlatmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Times, siber saldırının, ABD ile İran arasında süregelen bir siber savaşın sonuncusu olduğunu söyledi.

Başkan Donald Trump’ın ABD’ye ait bir insansız hava aracını düşürdüğü için İran’a karşı bir askeri askeri hava saldırısı başlattıktan sonra siber saldırıların devam ettiği belirtildi.

Gazete, Beyaz Saray’ın siber saldırıyı insansız dronun imhasına orantılı bir tepki olarak gördüğünü söyledi.

Saldırıda hedeflenen veritabanının, İranlı saldırganlar tarafından hangi tankerlerin hedef alacağını seçmek için kullanıldığını söyledi.

Times, 20 Haziran operasyonundan bu yana hiçbir tankerin hedef alınmadığını, ancak İran’ın gemilerinden birinin tutuklanmasının ardından İngiliz petrol tankerini ele geçirdiğini söyledi.

ABD Savunma Sekreteri Mark Esper, Körfez bölgesindeki gerilimleri hafifletmek için Çarşamba günü İran’ı ABD ile görüşmelerde bulunmaya çağırdı.

Esper, ilk resmi basın toplantısında yaptığı açıklamada, “İran’la çatışma aramıyoruz. Onlarla diplomatik olarak iletişim kurmak istiyoruz.” dedi.

Selefi Barack Obama’dan politikaları ayrışan Trump, tartışmalı nükleer programı üzerinde Tahran’a “azami baskı” politikası getirdi ve geçen yıl tek taraflı olarak Tahran’ın nükleer faaliyetlerine sınır koyan 2015 uluslararası anlaşmasından çekildi.

İran’ın son aylarda Körfez’de tankerleri ele geçirmesi ve İngiltere’nin Cebelitarık’tan İranlı bir tankeri tutmasıyla ülkeler arasındaki gerginlikler giderek arttı.

 

Tags:

About The Author

Reply