İsrail Su Şebekesine Yapılan Siber Saldırılar

İran hükümeti için çalıştığına inanılan bir tehdit aktörü, İsrail su şebekesine yönelik yeni bir saldırı başlattı. Kaynaklar saldırganların giriş noktası olarak savunmasız hücresel ekipmanları kullandığını söylüyor.

İsrail makamları Nisan ayı sonunda bilgisayar korsanlarının ülke genelindeki çeşitli su ve atık su tesislerinde endüstriyel kontrol sistemlerini (ICS) hedeflediklerini doğruladılar . Uzmanlar, saldırganların programlanabilir mantık denetleyicilerini (PLC’ler) hedeflediklerini bildiriyor.

İsrailli yetkililer Nisan ayındaki  saldırıların herhangi bir hasara yol açmadan engellendiğini, ancak bilgisayar korsanlarının su kaynağına karışan kimyasallar üzerinde zararlı değişiklikler yapmaya çalıştıkça olayların ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda kamu oyunu uyardılar .

İsrail su sektörüne geçen hafta yeni bir saldırı  bildirildi ve ilk saldırılara benzer şekilde daha küçük, yerel tesisleri hedef aldılar. İsrail Su Otoritesi, bilgisayar korsanlarının tarım sektöründeki drenaj tesislerini, özellikle de su pompalarını hedef aldığını söyledi. Yetkililer saldırının zarar vermediğini ve “gerçek bir etkisi olmadığını” söyledi.

Siber saldırılar hakkında bilgi sahibi olan anonim bir kaynak SecurityWeek’e , en son ve Nisan ayındaki olayların kuruluşların endüstriyel sistemlerine uzaktan bağlanmasını sağlayan savunmasız hücresel yönlendiriciler üzerinden gerçekleştirildiğini söyledi .

Kaynak, saldırganların güvensiz hücresel ekipmanı bir giriş noktası olarak kullandığını ve hedeflenen organizasyonun içine girdikten sonra, kontrolörlerde gerçek güvenlik açıklarından yararlanmaya gerek kalmadan yasal özelliklerden yararlanarak PLC’lerde değişiklik yapabildiklerini söyledi.

Bilgisayar korsanları, son saldırılarda PLC’lerde bazı değişiklikler yapmayı başardı, ancak hedeflenen tesisler daha küçük bir alana hizmet ettiğinden, etki küçüktü ve neden olabilecekleri potansiyel hasar da sınırlıydı.

Önceki saldırılara benzer şekilde, son operasyon İran’a atfedildi.

İran ve İsrail arasında devam eden bir siber savaş var gibi görünüyor . İki taraf ta saldırıları  açıkça kabul etmese de, Mayıs ayında büyük bir İran limanına yönelik bir saldırının İsrail’in su tesislerine yönelik Nisan saldırılarına verdiği yanıt olduğuna inanılıyordu.

Ayrıca, bazı önemli İran nükleer ve askeri tesislerindeki son yangın ve patlamaların sorumlusu olarak İsrail görülüyor.

Kaynak

About The Author

Reply